Moj pas - Moja odgovornost: Kako da brinem o svom štenetu?
Card image

Kada štene dođe u vaš dom, morate mu obezbijediti osnovne stvari koje će mu/joj trebati, ali morate znati da se štenci ponašaju kao bebe i da im je u početku potrebno dosta brige i pažnje.

 

Ishrana:
Prva stvar koju morate obezbijediti svom štenetu jeste hrana. U zavisnosti od toga koje rase i veličine je vaš pas, morate kupiti odgovarajuće granule, a koje možete naći u prodavnicama za pse ili u većim marketima. Svakako, granule moraju biti namijenjene isključivo štencima. Takve granule daju se štenetu do godinu dana strarosti. Nakon navršene godine starosti, pas mora da predje sa puppy ili junior verzije granula na adult verziju granula za odrasle pse.

 

Dalje, neophodna vam je činija za granule, koja je stabilna i ima gumu sa donje strane, kako štene ne bi moglo da je prevrne. Od hrane štenetu ne treba davati ništa osim granula! Iako će vas često gledati dok jedete i tražiti vašu hranu, ne bi trebalo da mu je dajete. Što se tiče vode, ona uvijek mora biti dostupna vašem psu i mora biti svježa. Bilo bi dobro da štenetu date prokuvanu vodu sa česme i tako prokuvanu i ohlađenu davati štenetu da pije. Mlijeko i jogurt nemojte davati štenetu, jer psi nemaju enzime za varenje mliječnog šećera, pa davanje istih izaziva dijareju - proliv kod šteneta. Proliv kod šteneta je jako opasna pojava, jer kod malih štenaca veoma brzo izazove posljedice kao što su dehidracija i potom hipoglikemija.


Proliv kod šteneta mogu izazavati i neodgovorni vlasnici, koji ne mogu da odole molećivim pogledima svog ljubimca pa mu daju hranu iz svog tanjira. To može da bude opasno po život šteneta! Ako već hoćete da častite svog ljubimca ekstra kuvanom hranom, onda je dozvoljeno da skuvate rižu, tako da bude tečnija, sa dosta pirinčane vodice. U rižu ne stavljati začine, već malo posoliti i dodati da se kuva zajedno sa sitno isjeckanom šargarepom i sitno isjeckanim bijelim pilećim mesom. Takvo jelo možete u manjim obrocima davati svom ljubimcu! Kosti ne smijete davati vašem psu. Jedino je dozvoljeno da od svog mesara nabavite juneću kost od rebra, kako bi štene moglo da češe svoje zubiće koji rastu, a ne da glođe prste na vašim nogama, ili namještaj.

 

Higijena:
Dalje vam je neophodna pelena-prostirka na koju će štene učiti da vrši nuždu. Postoje i kapi koje služe za trening, tako sto se nekoliko kapi nakapa na prostirku i time privuče štene da vrši nuždu na tom mjestu. Nasa preporuka je da kada se štene prvi put popiški, pelenu-prostirku okrenete naopako i pokupite malo te mokraće. Tako će prostirka imati miris mokraće baš vašeg šteneta, što će ga privlačiti da obavlja nuždu na peleni sa svojim mirisom. Mjesto u stanu gdje se pas popiškio treba potom obrisati i dezinfikovati adekvatnim sredstvom za dezinfekciju. Tako namočenu prostirku stavite na mjesto u stanu koje ste odredili za mjesto na kojem će štene vršiti nuždu.

 

Zdravlje:
Morate onemogućiti bilo kakav kontakt vašeg šteneta sa drugim psima ili mačkama, dok ne primi sve potrebne vakcine! Dakle totalna izolacija ili karantin! Istovremeno, treba voditi računa o tome da svi koji vas posjećuju u stanu ne maze štene dok ne operu i dezinfikuju ruke. Najbolje je da štene niko u prvom periodu karantina ne dodiruje! Takođe, od šteneta obavezno treba sklanjati svu obuću kako bi se spriječilo da je štene liže, jer se na obući sa ulice unose svi virusi, što je za štene u procesu imunizacije veoma opasno. Pod po kojem se hoda u cipelama treba dezinfikovati. Još je važno psa ne kupati u procesu vakcinacije bez konsultacije sa veterinarom. Štene zimi mora da boravi u toploj prostoriji, a granule i voda bi trebalo da su mu stalno dostupni, bez ograničenja. Samo ako primijetite da je štene proždrljivo i da ima tendenciju da se prejede, morate mu sklanjati hranu i ograničiti obroke. To je, ipak, rijedak slučaj. Što je štene starije, jede manje količine granula i manje puta dnevno. Tako sa 2 mjeseca starosti štene jede gotovo non-stop, oko 8 puta dnevno. Sa 4 mjeseca starosti štene jede 3 do 4 puta, a sa 6 mjeseci 3 puta dnevno. Vec sa 9 mjeseci štene se hrani 2 puta.


Naš savjet jeste da budete strpljivi i da ne paničite, jer štene sa 2 mjeseca jede do 8 puta dnevno i kaki gotovo svakih nekoliko sati. To je posljedica intenzivnog rasta i ubrzanog metabolizma malog šteneta, koji traje od dva do pet mjeseci. Nakon isteka tog perioda, sve se veoma brzo redukuje. I broj obroka i broj obavljanja nužde, pa je vlasniku sve lakše i lakše da fiziološke potrebe kod svog psa drži pod kontrolom.


Takođe, ukoliko pas ima dugu dlaku, važno je štenetu šišati dlaku oku rupice gdje kaki i održavati higijenu vlažnim maramicama za pse ili pranjem, kako se dlaka na tom mjestu ne bi ućebala i slijepila i kako bi ono moglo normalno da obavlja nuždu. Treba i strogo voditi računa o tome da se sa poda i svih mjesta koja su dostupna štenetu sklone svi mali predmeti, jer je štene sklono gutanju svega sitnog na šta naiđe.

 

Imunizacija (vakcinacija) šteneta
Štene mora da primi tri istovjetne multivalentne vakcine protiv štenećih bolesti. Prije svake vakcinacije štene se obavezno čisti od unutrašnjih parazita (glista) tabletom koja se može kupiti u prodavnicama za ljubimce ili kod veterinara. Jedna tableta po pravilu ide na 10 kg težine psa. Ako vaš pas ima između 2 i 3 kg, onda je prikladno da mu se da ¼ takve tablete. Ukoliko pas ima između 3 i 4 kg, onda je ispravno psu dati ½ tablete. Pas se čisti od glista svakako prije svake od tri vakcinacije protiv štenećih bolesti, kao i prije vakcinacije protiv bjesnila, a kasnije svaka dva mjeseca u prvoj godini života i posle prve godine tri do četiri puta godišnje do kraja života psa.

 

Vakcinacija protiv bjesnila i mikročipovanje
Štene se vakciniše protiv bjesnila sa najmanje tri mjeseca starosti. Vakcinacija i mikročipovanje vašeg psa je vaša zakonska obaveza. Uz vakcinaciju protiv bjesnila obavezno je i izdavanje pasoša za psa i mikročipovanje vašeg psa mikročipom. Dalja zakonska obaveza vlasnika psa jeste da jednom godišnje psa revakciniše protiv bjesnila (obnova vakcinacije protiv bjesnila), kao i da psa revakciniše jednom godišnje vakcinom protiv štenećih bolesti (godišnja boosterizacija), kako bi se psu obnovio imunitet i na taj način pas učinio bezbjednim za šetnju i spoljne izazove.

 

Ponavljamo da od vas, kao odgovornog vlasnika psa, očekujemo da posle tri vakcinacije protiv štenećih bolesti i jedne protiv bjesnila, dalje svoje štene do navršenih 12 mjeseci starosti nastavite sami da čistite od unutrašnjih parazita - glista, i to na svaka dva mjeseca. Posle navršenih godinu dana starosti psa, morate ga i dalje čistiti od glista, 3 do 4 puta godišnje. Ukoliko ne znate kako, ili ne uspijevate da psu date tabletu, možete je izmrviti i pomiješati sa hranom koju pas voli, tako ćete je kamuflirati, a pas će je rado pojesti.

 

Pored čišćenja od unutrašnjih parazita, vaš pas se redovno mora štititi od spoljašnjih parazita, kao što su krpelji, buve, šuga, šugarac, vaši, komarci i ostalo. To se može raditi kroz kapi koje se stave na leđa psa i to se radi jednom mjesečno, ili možete kupiti ogrlicu protiv buva i krpelja koja se možete nositi i nekoliko mjeseci. Posle svake šetnje provjeravajte vašeg psa, jer se krpelj može zakačiti na njega i stvarati mu probleme. Ukoliko primijetite da se pas često češe, provjerite da li ima buve, koje se mogu istrijebiti posebnim šamponima i čišćenjem.

 

Za sve ostale nedoumice, preporučujemo da se obratite veterinaru.

 

* Tekst je pripremljen u okviru projekta ,,Moj pas - Moja odgovornost'', koji Aktivna zona realizuje uz finansijsku Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 

Autorka: Bojana Knežević




13.05.2020

Prijava