Cetinjski list: Mojkovačka ulica već drugu godinu raskopana
Card image

(Cetinje, 11.12.2020) Iako su radovi na Mojkovačkoj i Bajičkoj ulici trebali da se završe u septembru 2019. godine, ni danas nadležni organi nemaju odgovor na pitanje kada će saobraćajnica biti rekonstruisana. Dok iz “Vodovoda i kanalizacije” tvrde da je njihov dio posla završen, a da su preostali radovi koje finansira Vladina Uprava za saobraćaj, iz Uprave na čijem je čelu Savo Parača poručuju da još nijesu stvoreni uslovi za izvođenje završnih radova zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, piše Cetinjski list.

 

I dok radovi kasne, mještani naselja Donji kraj najviše trpe jer su, kako kažu, “zarobljeni” nekoliko godina i njima ovakvo stanje stvara najveće probleme.

 

Možete zamisliti kako je živjeti ovdje dva ljeta kada ne možete otvoriti škuru ni prozor da provjetrite zbog prašine i buke, a da ne pričam kako se odnosite prema materijalnim stvarima kao što su kola, bicikli, fasade i ograde, koliko tu štete ima i koliko trpimo već skoro tri godine – kazao je mještanin Donjeg kraja Radovan Kavaja.

 

Izvršni direktor cetinjskog Vodovoda Petar Martinović kaže da su glavni razlozi kašnjenja nesavršenost projekta, s obzirom da je, kako ističe, rok od 90 dana bio neizvodljiv, zatim rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nakon što su radovi počeli, kao i činjenica da radove izvode dva izvođača.

 

Što se tiče Mojkovačke ulice, radovi koje je ugovorio “Vodovod I kanalizacija” su kompletno završeni. Ja bih ovdje želio da naglasim da se radovi preklapaju, i da praktično izvođenje radova našeg izvođača zavsi od izvođenja radova izvođača “Strabag” kojeg je angažovala Uprava za saobraćaj. S obzirom da mi imamo situaciju da taj izvođač i dalje nije ušao u radove, jer kao što vidite, Mojkovačka ulica je spremna za izvođenje radova, kao i Bajička, mi ćemo da izvršimo asfaltiranje Mojkovačke ulice i takođe da izvršimo postavljanje svih 54 stuba rasvjete – kazao je Martinović.

 

Iz Uprave za saobraćaj odgovorili su nam da nijesu upoznati sa konkretnim razlozima kašnjenja i da se još nijesu stvorili uslovi za izvođenje završnih radova zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

 

Radovi koje finansira Uprava za saobraćaj još nijesu započeti, a započeće kada se stvore potrebni uslovi za njihovo neometano obavljanje. Ti uslovi podrazumijevaju završetak radova koji se trenutno izvode i kompletno riješene imovinsko-pravne odnose koji su obaveza Prijestonice. Rok za izvođenje radova koje finansira Uprava za saobraćaj je 120 kalendarskih dana – navode iz Uprave za saobraćaj.

 

Prema mojim informacijama, 30. 11. 2020. godine Prijestonica Cetinje je odgovorila Upravi za saobraćaj, dostavila je elaborate o eksproprijaciji za obije ulice koji su traženi i takođe izvijestila da su stečeni formalno pravni uslovi da Uprava za saobraćaj uvede svog izvođača – kazao je Martinović.

 

Sredinom godine stotinjak mještana Donjeg kraja uputili su peticiju gradonačelniku Prijestonice Aleksandru Kašćlanu u kojoj su naveli da se radovi ne izvode kvalitetno i u skladu sa normama koje su propisane za ovakvu vrstu poslova.

 

Sama pomisao na to da će radovi trajati još ne znam koliko dovodi do užasavanja i nije mi jasno da postoje ljudi koji su uključeni u ovo da nemaju ni malo odgovornosti i profesionalnog odnosa prema poslu koji obavljaju i da javno iznesu ko je taj koji osporava ovo da se završi. Ja imam jedan predlog za sve građane Cetinja, da se blokira ova ulica i ulaz u Cetinje prema stadionu i da svako mora proći Mojkovačkom ulicom do svog stana. Vjerovatno da bi tada imali veći osjećaj da se mora nešto uraditi sa ovom ulicom – kazao je Kavaja.

 

Radovi u Mojkovačkoj i Bajičkoj ulici započeli su u julu 2019. godine, a njihov završetak planiran je za septembar iste godine. Rok za završetak je odavno probijen, teče 15 mjesec kašnjenja, a za sada se ne nazire konačni završetak radova.

 

Izvor: Cetinjski list
12.01.2021

Prijava